Novosti

RADIOAKTIVNI OTPAD NE TREBA BITI NI U DVORU NITI HRVATSKOJ – ZAKLJUČILI SU SUDIONICI KONFERENCIJE!

Lokalna akcijska grupa Una je u suradnji s hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu Marijanom Petir u petak, 12. lipnja 2015. u Dvoru organizirala konferenciju ”Treba li Hrvatskoj odlagalište radioaktivnog otpada?”.

Konferencija o temi koja je uznemirila javnost je organizirana kako bi se doprinijelo kvaliteti javne rasprave, boljem informiranju lokalnog stanovništva kao i senzilibilizaciji donositelja odluka za mišljenje valstitih građana.

Na konferenciji su gostovali Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Franc Bogovič, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu i bivši gradonačelnik Krškog, Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije i član Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te Klementina Karanović, predsjednica Lokalne akcijske grupe ”UNA” i načelnica Općine Majur.

U dvorani se okupilo preko 100 zainteresiranih sudionika, a na samom početku je prikazan kratki video spot u režiji Udruge EKS iz Hrvatske Kostajnice i Daniela Pavlića, putem kojeg su mladi u suradnji s poznatim ličnostima iz javnoga života Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine pozvali javnost na očuvanje rijeke Une.

Marijana Petir kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu je rekla da je odmah u travnju reagirala na aktualnu vijest i izrazila svoje protivljenje takvoj ideji. Petir navodi kako je još prije 15 godina u saborsku proceduru uputila zahtjev za brisanje Trgovske gore iz Programa prostornog uređenja Republike Hrvatske kao lokacije predviđene za gradnju nuklearnog otpada, međutim nije dobila podršku za to. ”Ja osobno smatram da u Hrvatskoj ne treba odlagalište nuklearnog otpada i da se naša polovica otpada koju moramo zbrinuti nakon prestanka rada NE Krško treba rješavati u okviru dijaloga sa slovenkom stranom”, zaključila je Petir.

RADIOAKTIVNI OTPAD
RADIOAKTIVNI OTPAD

Predsjednica LAG-a ”UNA” i općinska načelnica Klementina Karanović je jasno izrazila protivljenje prijedlogu Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sugurnost istaknuvši da su se ova područja stoljećima obranila i izrazila protivljenje i želju da se obrane od svih napada pa će se obraniti i od odlagališta radioaktivnog otpada koje ne treba biti niti u Dvoru niti u Hrvatskoj. ”Perspektiva ovog kraja je u razvoju ekopoljoprivrede i ekoturizma”, rekla je Karanović.

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu te bivši gradonačelnik Krškog, Franc Bogovič predočio je kratku povijest o NE Krško te napomenuo ako se Hrvatska i Slovenija ne dogovore do 2023. godine o zajedničkom zbrinjavanju otpada, svaka strana morat će preuzeti svoj dio otpada.

”Slovenija je utvrdila lokaciju za gradnju nisko i srednje radioaktivnog otpada udaljenu 700 m od NE Krško koja je ucrtana u državni prostorni plan s predviđena 4 silosa za zbrinjavanje otpada. Za dva silosa je dobivena građevinska dozvola dok za druga dva ista nije zatražena jer ne postoji dogovor s Hrvatskom”, pojasnio je parlamentarac.

Bogovič je prisutnima objasnio i tehničke karakteristike silosa gdje će se nalaziti radioaktivni otpad i istaknuo je da cijena jednog takvog silosa košta 157 milijuna EUR-a, a dva 178 milijuna EUR-a.

Bogovič je zaključio da je zajedničko rješenja za Sloveniju i Hrvatsku tehnički izvedivo, a lokacija Vrbina u Sloveniji može prihvatiti sav nisko i srednje radioaktivni otpad te vjeruje da je dogovor moguć ukoliko se otpočne dijalog između slovenske i hrvatske strane koji je po ovom pitanju do sada nažalost izostao.

Toni Vidan, voditelj Energetskog programa Zelene akcije i član Europskog gospodarskog i socijalnog odbora je iznio činjenicu da živimo u društvu u kojem je povjerenje izgubljeno i želi da dođe dan kada će se uspostaviti dijalog na normalnoj razini o svim bitnim temama u državi.

Dodao je da treba poštovati okolišne kriterije i stav lokalne zajednice prilikom donošenja ovakvih odluka, a lokalna zajednica ovdje ne želi prihvatiti odlagalište radioaktivnog otpada.

Na kraju je Vidan istaknuo da je Pounje izuzetan ekološki resurs i argument za odbacivanje ove lokacije je sama granica sa BiH.

Svoje protivljenje gradnji odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori izrazili su mnogobrojni mještani Dvora i Pounja, kao i zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević, Jasmin Emrić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Snježana Rajilić, načelnica Općine Novigrad te Daniel Pavlić, predsjednik udruge Ekološko kulturna scena Hrvatska Kostajnica i dobitnik županijske nagrade za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije.