Majur

MAJUR

Karta područja Lag Una - Općina Majur

Općina Majur smještena je na jugoistoku Sisačko-moslavačke županije, obuhvaća područje 11 naselja u kojima na 66,72 km² živi 760 stanovnika.

Početkom 16. stoljeća Majur je bio novi obrambeni štit hrvatskog puka u borbi protiv Turaka što je potaklo razvoj vojne uprave i civilnog života.

Kraj je tradicionalno poljoprivredno-stočarski sa čistom prirodom, blago razvedenim brežuljcima, šumskim bogatstvom i marljivim žiteljima.

Početkom Domovinskog rata cijeli prostor općine je okupiran, razrušen i spaljen, stanovništvo prognano i pobijeno, a sve katoličke crkve porušene.
Dana 15. studenog obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur tijekom kojeg su ubijene 54 osobe, uglavnom civili. Najmlađe žrtve bile su u dobi od 2 i 5 godina iz sela Kotrići, najtužnijeg sela u Hrvatskoj koje je nestalo u jednoj noći.
Općina Majur svoje područje usmjerava u razvoj održive i ekološke poljoprivrede i potiče selektivni razvoj turizma – ruralnog, cikloturizma, sportsko-rekreacijskog i lovnog.

Ostalo područje LAG-a Una

HRVATSKA DUBICA

HRVATSKA KOSTAJNICA

SUNJA

DVOR