Grb Hrvatska Dubica

HRVATSKA DUBICA

Karta područja Lag Una - Hrvatska Dubica

Općina Hrvatska Dubica prostire se na 131 km² u jugoistočnom dijelu Sisačko-moslavačke županije, u kontinentalnom području između rijeka Save i Une, uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom, između općina Jasenovac i Sunja te grada Hrvatske Kostajnice.
Po posljednjem popisu stanovništva, općina Hrvatska Dubica broji 1.462 stanovnika.
Prema svom geografskom položaju Hrvatska Dubica okarakterizirana je kao poljoprivredno-stočarski kraj.

Dubica ima daleku povijest, no zbog ratnih razaranja koja su rijetko zaobilazila ovaj kraj, malo je ili uopće nema sačuvanih izvornih zapisa, spomenika, fotografija koji bi svjedočili o dalekoj dubičkoj prošlosti.
Dubica se spominje već 1239. godine prilikom izmirenja kralja Kolomana s Templarima i vraćanja nekih templarskih posjeda. U drugoj polovici 19. stoljeća Dubica se spominje kao trgovište u kojem se održavaju poznati dubički sajmovi. U to vrijeme osim ratarstva i stočarstva razvijena je i obrtnička djelatnost. Školstvo u Dubici je vrlo starog datuma. Organizirana nastava u okviru crkvene nastave datira od kraja 18. st.

U Domovinskom ratu uništeni su infrastruktura, sakralni objekti i domovi te je otkrivena masovna grobnica u naselju Baćin gdje je eshumirano 56 civilnih žrtava Domovinskog rata. Radi se o drugoj po broju žrtava masovnoj grobnici u Republici Hrvatskoj, nakon vukovarske Ovčare.
Danas se na mjestu masovne grobnice nalazi Spomen obilježje s likom ranjene golubice, a nedaleko od Spomen obilježja i Spomen soba Domovinskog rata – Memorijalni prostor, posvećena vojnim i civilnim žrtvama, ukupno 137 žrtava koji su živjeli na području općine ili su ovdje stradali.

Ostalo područje LAG-a Una

MAJUR

HRVATSKA KOSTAJNICA

SUNJA

DVOR