Novosti

LAG UNA ORGANIZIRAO STUDIJSKO PUTOVANJE

Lokalna akcijska grupa Una organizirala je prvo studijsko putovanje za svoje članove. Cilj putovanja je bio upoznavanje drugih LAG-ova, razmjena iskustava i posjeta dobrim primjerima prakse.

Predstavnici LAG-a UNA posjetili su tri lokalne akcijske grupe: LAG LAURU, LAG KRKU I LAG KAMEN I MORE, a bili su i u posjeti Sajma GAST.

Obilazak je započet u Biogradu na Moru gdje ih je ispred Lokalne akcijske grupe ”Laura” ugostio voditelj Ivan Čupić. Poslije upoznavanja biogradskog tima,  posjećena je najuspješnija Poljoprivredna zadruga ”Maslina i vino” koja je njihov član. Zadruga proizvodi vrhunske proizvode kroz maslinarstvo, vinogradarstvo i preradu smokava, a sve s ciljem razvoja ruralnog prostora Ravnih kotara.

LAG UNA ORGANIZIRAO STUDIJSKO PUTOVANJE
LAG UNA ORGANIZIRAO STUDIJSKO PUTOVANJE

Putovanje je nastavljeno prema Drnišu gdje se smjestila Lokalna akcijska grupa ”Krka”. Voditeljica Ivona Malenica i predsjednik Joško Lokas ugostili su LAG UNU u prostorijama Etnolanda Dalmati. Riječ je o projektu koji je proglašen najboljom turističkom ponudom u kontinentalnoj Hrvatskoj 2012. godine. Projekt je financiran od strane Europske unije, a slavi tradiciju i običaje Dalmatinske zagore. Unatoč jakoj buri, u Drnišu se obišla i arheološka zbirka ”Burnum” uz stručno vodstvo ravnatelja Gradskog muzeja Drniš Joška Zaninovića.

Na kraju putovanja posjećena je tek osnovana Lokalna akcijska grupa ”Kamen i more”. Predsjednik Dalibor Ukić je prezentirao svoj plan rada, kao i bogatu povijest kaštelanskog kraja.

Na samome povratku predstavnici LAG-a UNA posjetili su Eko etno selo Škopljanci gdje se održava poznata Radoška bikijada, a snimljen je i poznati hrvatski film ”Sonja i bik”.