Novosti

LAG UNA ORGANIZIRAO STRUČNI SKUP NA TEMU “OPSTANAK NA BANOVINI 2020.-2030.”

Stručni skup na temu „Opstanak na Banovini 2020.-2030.“ održan je 28. rujna 2020. u prostorijama Hrvatskog doma u Hrvatskoj Dubici. Cilj skupa bio je dobivanje smjernica za bolje iskorištavanje razvojnih potencijala održivog razvoja Banovine, a sudionici su bili brojni stručnjaci iz područja demografije, sociologije, etnologije, ekonomije, poljoprivrede i ruralnog razvoja. Skup je otvoren pozdravnim govorima visokih dužnosnika Željke Josić, državne tajnice Središnjeg ureda za demografiju i mlade, sisačkog biskupa Vlade Košića, župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića te zastupnice u Hrvatskom Saboru i predsjednice Odbora za poljoprivredu Marijane Petir.  

LAG UNA ORGANIZIRAO STRUČNI SKUP NA TEMU "OPSTANAK NA BANOVINI 2020.-2030."
LAG UNA ORGANIZIRAO STRUČNI SKUP NA TEMU “OPSTANAK NA BANOVINI 2020.-2030.”

Stručni dio otvorila je općinska načelnica Klementina Karanović koja je sve prisutne svojim izlaganjem provela kroz povijest i sadašnjost Banovine na što se nadovezao profesor doc.dr.sc. Stjepan Šterc koji nam je predstavio svoju viziju budućnosti Banovine koja zahtijeva uvođenje novih reformi. Prvi dio izlaganja zaključila je doc.dr.sc. Ana Opačić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom procesa razvoja nerazvijenih područja. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica, Dijana Vuković, osvrnula se na socijalne probleme i socijalno planiranje na području svoga djelovanja te ukazala na potrebu za uslugama koje nedostaju na spomenutom području. Na važnost turizma kao čimbenika integralnog razvoja Banovine ukazali su nam magistri ekonomije Robert Baćac i Florijan Ćelić iz Pule nakon kojih je poljoprivredu, kao također vrlo važan čimbenik razvoja i opstanka Banovine, predstavio dr.vet.med Rodoljub Džakula, nositelj OPG-a Džakula, jednog od najrazvijenijih OPG-ova ovoga područja. Na pitanje „što učiniti s praznim kućama i naseljima na Banovini?“ pokušali su nam odgovoriti dr.sc. Sanja Lončar i doc.dr.sc. Dario Pavić, a cijela priča je zaokružena predavanjem na temu europskih strukturnih i investicijskih fondova u funkciji integriranog lokalnog ruralnog razvoja koju je održala Bojana Markotić Krstinić, glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske.

Mnoga predavanja potaknula su rasprave i dijaloge u kojima je struka pokušala što bolje predočiti i informirati javnost o njihovim mogućnostima, ali i odgovoriti na konkretna pitanja. Problem opstanka na Banovini je detektiran bez daljnjega te je vrijeme da svi skupa nešto poduzmemo.