Novosti

LAG UNA NA 1. HRVATSKOM RURALNOM PARLAMENTU

Lokalna akcijska grupa Una sudjelovala je na Prvom Hrvatskom ruralnom parlamentu koji se održao od 16. – 18. travnja 2015. godine u Belom Manastiru. Glavni organizatori parlamenta su Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Udruga za kreativni razvoj ”Slap”, Lokalna akcijska grupa ”Baranja” i Grad Beli Manastir, a glavna tema je bila ”Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru?”.

Prvi Hrvatski ruralni parlament je svečano otvorila Višnja Jelić Muck, predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, župan Osječko –baranjske županije Vladimir Šišljagić, izaslanik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Staffon Nilsson, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković i Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj ”Slap”.

LAG UNA NA 1. HRVATSKOM RURALNOM PARLAMENTU
LAG UNA NA 1. HRVATSKOM RURALNOM PARLAMENTU

Prvi dan je održan tzv. Rural caffe na kojem su sudionici razmjenjivali stajališta o različitim temama, a večer je završena uz prezentaciju LAG-ova i gastroponudu istih. Drugi dan je organiziran razgovor s ministrima i hrvatskim parlamentarcima,  dok je ostatak dana bio posvećen  tematsko – terenskim radionicama u mjestima dobre prakse.

Parlament se pokazao kao savršeno mjesto na kojem se može čuti glas ruralne Hrvatske, razgovarati o mogućnostima i perspektivama ruralnih područja, upoznati primjeri dobre prakse i pokrenuti stanovnike na akciju da više učestvuju u oblikovanju politike ruralnog razvoja te da se jačaju partnerstva i veze.