Predstavljamo: OPG LOVRO LENAC

Ispis
Kreirano 13 Studeni 2015

PREDSTAVLJAMO: OPG LOVRO LENAC

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Lovro Lenac nalazi se u Hrvatskoj Kostajnici i bavi se uzgojem buča, proizvodnjom sušenih buča i ostalih proizvoda od buča i kestena.

Proizvodnjom sušenih buća obitelj Lenac bavi se već više od 100 godina za vlastite potrebe, a svoje proizvode na tržište intezivno počinje plasirati od 2011. godine.

Sušene buče u Hrvatskoj Kostajnici poznate su pod nazivom „Kostajničke pletenice“ koje se jedu na Badnjak kao salata i obvezne su na blagdanskom stolu svake kostajničke obitelji. „Kostajničke pletenice“ su 2012. godine od strane turističke zajednice proglašene suvenirom grada Hrvatske Kostajnice. Ime su dobile po tome jer su se tijekom ljetnih mjeseci buče rezale na široke rezance, zatim su se sušile na suncu i potom bi se splele u pletenice te čuvale do Božića iznad peći. Tada je to bila poslastica siromašnih obitelji, a danas je vrlo zdrava i skupa delikatesa.

Cijeli proces proizvodnje je vrlo zahtjevan i odvija se ručno na tradicionalni način - od guljenja, narezivanja do sušenja. Da bi se dobio 1 kg sušenih buča potrebno je oko 40 kg svježih buča.

Buča ili bundeva, tikva je vrsta povrća koja ima nisku kalorijsku vrijednost i vrlo je pogodna za dijetalnu prehranu. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima. S manje od 100 kalorija po obroku, ona je odličan prilog i dodatak svakom jelu.

OPG Lenac trenutačno obrađuje 4 ha zemlje, a cilj im je svoje imanje proširiti na još 10 ha. Osim tradicionalnih sušenih buča, u svom asortimanu OPG Lenac nudi i kestenovo brašno.

Ovo obiteljsko gospodarstvo kao primjer dobre inovativne, održive i tržišno orijentirane poljoprivredne proizvodnje, iza sebe ima više nagrada, a najsvježija je ona za sedmog najbolje mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Najbolje recepte s bučom možete pogledati na službenoj stranici OPG-a Lenac gdje Vas čeka i web shop kako biste ovu finu deliciju mogli naručiti i probati u okrilju svoga domaćinstva.

 

 

Impressum

Lokalna akcijska grupa UNA

Sv. Mihovila 2
44430 Majur

Klementina Karanović
predsjednica
098/262-970

Kontaktirajte nas

Pratite nas na Facebook stranici

Područje LAG UNA

LAG UNA pokriva teritorij od 1.046,27 km2 na kojem živi 15.758 stanovnika